A szolnoki mobilvécé árnyékából a fényes világhír felé – Azahriah sikere

Megosztás

Miután Azahriah pár napon belül már a harmadik Puskás Aréna-koncertjét jelenti be, forrnak az indulatok az országban. Mindez eklatáns példája annak a mindenre kiterjedő irigységnek és kapzsiságnak, ami lassan Magyarország minden egyes szegmensét jellemzi.

Talán Karikó Katalin két héttel ezelőtti Nobel-díja sem kapott akkora figyelmet, mint Azahriah hallatlan sikere és tripla koncertje. Mindenki úgy érzi, hogy meg kell szólalnia az ügyben és döntenie kell abban az égető kérdésben, hogy az énekes tehetséges-e, vagy sem.

Néhányan, köztük Czutor Zoltán és Konok Péter kritikával illetik a jelenséget, ők rendre meg is kapják a rajongóktól, hogy nyilván irigyek, rossz az ízlésük és “tessék utána csinálni”. Ezek az 50-es éveikben járó instant erkölcscsőszök – a borkaizsoltok és szájerjózsefek országában – összeráncolt szemöldökkel emlegetik a legendás szolnoki Palacsintafesztivált, ahol az akkor mindössze 20 éves fiatalember a toi toi vécék mögött “romantikázott” az egyik rajongójával. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a fanyalgók vannak kisebbségben és a szurkoló-rajongók többségben.

Természetesen mint Magyarországon mindent, ezt a hírt is átitatja a politika, akadnak olyan optimista aktivisták, akik egyenesen az 1969-es Woodstockot vizionálják a triplázásba, ahol három nap béke és muzsika után semmi nem volt már ugyanolyan, mint előtte.

Megint mások azt hangsúlyozzák, hogy ez a 21 éves fiatalember állami támogatás és hátszél nélkül lett sikeres (szemben az agyonpénzelt, agyonhímzett és -díjazott Tóth Gabival), tehát kutya kötelességünk támogatni őt, akkor is ha a Boci, boci tarkát dalolja szintetizátor kísérettel.

Az ellenpólus szerint viszont a Puskás Aréna használata már önmagában a hatalommal való együttműködést jelenti, így a fiatal énekes sem nevezhető politikailag semlegesnek. Még annak ellenére sem, hogy dalszövegeiben gyakran kritizálja a kormányt.

Az énekesek és zenészek legtöbbje hangosan méltatja Azahriah sikereit, alkalmazkodva a főáramlathoz. Varnus Xaver mellett még az a GWM is, aki alig egy évvel ezelőtt “hugyosnak” nevezte a korábban Paul Street néven vlogoló énekest-dalszerzőt.

Ki-ki gerince és érdemei szerint értékeli ezt a jelenséget és igyekszik lekanyarintani magának is egy szeletet ebből a háromemeletes tortából. Hiszen ha a szélsőséges indulatok okait keressük, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy csupán a két telt házas koncerttel cirka háromszázmillió forintot kaszálhat Azahriah, azaz Baukó Attila, aki hamarosan európai turnéra indul.

Kapcsolódó cikkek